sobota 21. května 2011

Tatarský biftek

Tatarský biftek


Rozpis na 2 porce.


Základ

  • 400 g hovězí svíčkové nebo zadního hovězího masa
  • 2 žloutky z čerstvých vajec
  • plátky chleba 
  • olej na smažení topinek


Na dochucení

  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky plnotučné hořčice 
  • 2 lžičky kečupu
  • sójová omáčka podle chuti
  • worcestrová omáčka podle chuti


Jak na to  

- porci mletého masa posadit doprostřed talíře
- do důlku uprostřed dát syrový žloutek
- do koleček cibule na okraji talíře nandat jednotlivé ingredience
- podávat s topinkou a česnekem
.

U prověřeného řezníka koupíme hovězí maso, měl by vědět, že ho použijeme na tatarák. 
A je fajn nechat si maso v řeznictví namlet.


Příprava

Sloupnuté cibule nakrájíme na kolečka.
Oloupeme stroužky česneku.
Čerstvá vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků.
Bílky odložíme, použijeme je na přípravu jiných jídel.

Pokud máme maso vcelku, umeleme ho nebo ostrým nožem naškrábeme na malé kousky.


Příprava k servírování

Neochucené maso rozdělíme na polovinu, z každé vytvarujeme bochánek.
Umístíme ho doprostřed talíře.
Uprostřed uděláme důlek, posadíme do něho syrový žloutek.

Kolečka cibule rozložíme na okraj talíře.
Do každého dáme jednu ingredienci pro ochucení.
Tedy mletý pepř, sůl, kmín, sladkou mletou papriku, česnek, hořčici a kečup.

Zbytek koleček cibule nakrájíme najemno a urovnáme do jednoho cibulového kroužku na talíři.


Topinky

Chleba nakrájíme na centimetr až centimetr a půl silné krajíce.
Na pánev nalijeme olej, rozpálíme.
Oleje by mělo být přibližně půl centimetru ode dna pánve.

Plátky chleba opečeme z obou stran dozlatova.
Po vyndání z pánve topinky na chvilku položíme na papírový ubrousek.
Vsákne se z nich přebytečný olej.
Místo chleba můžeme opéct bagetu nebo plátky veky.


Konzumace

Na stůl nezapomeneme dát sójovou a worcestrovou omáčku.
Výslednou chuť bifteku si přímo na talíři doladíme postupným přidáváním jednotlivých přísad.
Pomocí lžíce a vidličky je s masem důkladně promícháváme, dokud není biftek dochucený přesně podle našeho gusta.
Přidáváme po malých dávkách, nesmíme zapomenout, že stále musí převažovat chuť masa. 

Tatarský biftek podáváme s topinkami, bohatě potřenými česnekem.


TIP!  Kdo nemá rád nebo se bojí jíst syrový žloutek, může ho nahradit olivovým olejem.
 
TIP!  Pokud si nejsme jisti stářím vajec, jednoduchým způsobem zjistíme jejich čerstvost.
  • Do širší vyšší sklenice nalijeme studenou vodu.
  • Do vody vložíme neuvařené vejce (nerozbité, se skořápkou).
  • Nejčerstvější vejce klesne rychle ke dnu, kde zůstane ležet, staré se bude vznášet u hladiny.
  • Čím více se vejce bude stavět na špičku a stoupat hladinou vzhůru, tím je starší.
  • Když rozdělíme sloupec vody na pomyslné čtvrtiny, tak jestliže se vejce pohybuje v první ode dna sklenice, s klidným svědomím ho použijeme syrové. Například právě jako doplněk tatarského bifteku nebo při přípravě italského Tiramisu.
    Čím více se blíží k polovině, tím více budeme zvažovat použití za syrova.
    Jakmile bude nad polovinou, pro jistotu ho použijeme pouze do pokrmů s tepelným zpracováním.

Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat